Företagsinfo

Ukrainska motattacker uppges vara framgångsrika på flera håll

Ukrainska styrkor har genomfört flera framgångsrika motattacker mot Ryssland den senaste veckan. Bland annat norr om Kiev har de återtagit strategiskt viktiga städer.

Mycket tyder nu på att kriget inte går Rysslands väg, men det är fortfarande för tidigt att utropa fördel till Ukraina, enligt Oscar Jonsson på Försvarshögskolan.

På fredagen kom uppgifter om att Ukraina återtagit kontrollen över Lukasjivka och Sloboda, som ligger på den strategiskt viktiga vägen mellan Kiev och Tjernihiv. Ukraina lär också ha haft framgång i ostlig riktning från huvudstaden, och har i väster lyckats trycka tillbaka ryska förband norr om E40, som sträcker sig från väst till öst och korsar huvudstaden.

De ukrainska motattackerna är nu så pass många och resultatrika att det kan ses som ett mönster i striderna. Det säger Oscar Jonsson, forskare vid strategiavdelningen på Försvarshögskolan.

– Det är för tidigt att säga att vi bara kommer att se ukrainska fördelar hädanefter, men det tyder på att Ukraina har någon form av lokal överlägsenhet, till den grad att man känner sig bekväm att attackera ryska förband på flera platser. Ukraina har gått från att enbart försvara sig till att samla styrkor för motoffensiv.

– Motattackerna går också att tolka som en viss utmattning av den ryska invasionen, säger han.

Trots att varken Lukasjivka eller Sloboda är särskilt stora städer gör återtagandet av dem att ukrainska styrkor har större möjlighet att kontrollera inflödesvägarna till Tjernihiv. Den ryska invasionen har sedan start varit bunden till vägar, och styrkorna bedöms vara betydligt mindre rörliga och i större behov av öppna sträckor än motståndarnas.

Nathan Ruser, som arbetar som analytiker vid Institute for United Conflict Analysis, skriver i ett inlägg på Twitter att ryska styrkor ”lämnar efter sig förstörd utrustning och eventuellt instängda trupper” när den ukrainska armén avancerar. Han pekar på ukrainska framsteg främst i nordvästlig riktning från huvudstaden.

Enligt amerikanska institutet för krigsstudier, ISW, är det sannolikt att Ukraina kommer att ta kontroll över ytterligare landområden inom de närmaste dagarna, även om Ryssland inte visar något större intresse av att lämna i norr. Den ukrainska huvudstaden har likt Tjernihiv utsatts för fortsatta flygangrepp och artilleribeskjutning under natten till fredag.

Med upp emot 18 000 ryska soldater som uppges ha dödats enligt ukrainska myndigheter – ryska myndigheter har bara medgett 1 351 döda – är den påstådda ryska neddragningen sannolikt ett sätt att förklä förlusterna i ett hittills mycket kostsamt krig, säger Oscar Jonsson.

– Det handlar inte om någon välvilja i förhandlingarna, utan det är snarare ett tecken på att det har gått, och går synnerligen dåligt för Ryssland i den norra flanken. Det bekräftar också bilden av att Ukraina är bekväma med att göra motattacker, säger Oscar Jonsson.

Ryska framryckningar har under det senaste dygnet bara rapporterats i Donbass och Mariupol, enligt ISW.

Mariupol, som befarades falla redan i förra veckan, är sedan länge omringat av ryska styrkor men fortsatt i ukrainsk kontroll. Stridsviljan hos de ukrainska soldaterna har visat sig vara stor, och att strida i stadsmiljö är en utmaning, särskilt för angriparen, säger Oscar Jonsson. En potentiell rysk plan skulle kunna vara att skära av östra Ukraina, inklusive utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk, som utropades självständiga av den ryske presidenten Putin före invasionen, menar han.

Det skulle ge Ryssland möjlighet att utropa seger i kriget, och rent teoretiskt hävda att man inte hade några andra mål med invasionen.

– Om den östra och södra anfallslinjen möts, då kan Ryssland skära av stora delar av ukrainskt territorium. Det innebär ett område som är betydligt större än det område Ryssland kontrollerade före kriget, säger Oscar Jonsson.