Företagsinfo

Rekordmånga anmälningar mot polisanställda

Ifjol ökade antalet anmälningar till Särskilda utredningar mot bland annat poliser med nästan tusen. Ett uppmärksammat fall gäller de två livvakter som omkom tillsammans med Lars Vilks.

Särskilda utredningar, SU, utreder brott där de misstänkta är till exempel polisanställda, åklagare eller domare. Under 2021 ökade antalet anmälningar från 6 136 till 7 110. En anledning är att Polismyndigheten har vuxit och fått fler anställda, men det förklarar inte hela ökningen, säger Ebba Sverne Arvill, avdelningschef.

Inkomna ärenden
Antal inkomna ärenden till Avdelningen för särskilda utredningar, SU, 2015–2021.

Inkomna ärenden

Källa: Polismyndigheten. Grafik: DN.

– En tänkbar förklaring är att polisen hade flera särskilda händelser ifjol där det uppstått konfrontationer med allmänheten, och där man använt olika former av tvång.

En annan förklaring är att folk är mer medvetna om sina rättigheter och därmed mer benägna att anmäla. På sociala medier som Tiktok finns instruktionsfilmer om hur man gör en anmälan.

En grupp som SU kallar frekventa anmälare är människor som löpande skickar in ett stort antal anmälningar år efter år, varav en person ensam skickade in hundra anmälningar. Några av dem finns dock inte med i statistiken då de hanteras separat i en särskild ordning.

Dessa brott anmäldes
Aktuella brottskategorier, anmälda brott, 2021. Procent.

Dessa brott anmäldes

Källa: Polismyndigheten. Grafik: DN.

Tjänstefel är den i särklass vanligaste brottstypen som kommer in till SU. Det kan röra sig om allt från att någon fått ett dåligt bemötande – till att människor dog.

I somras dömdes en narkotikapolis för tjänstefel i ett fall som började som ett rutinärende och slutade med en tvåbarnsmammas död.

– Det är ett unikt ärende och vi kommer sannolikt aldrig att utreda något liknande igen, säger Mats Sandahl, utredare på SU.

En 32-årig kvinna drack ovetande ur en ölflaska. Hon hann bara ta en klunk, men avled kort därpå. I flaskan fanns ren amfetaminolja.

När utredarna på SU började nysta i ärendet rullades en märklig historia upp. De livsfarliga ölflaskorna hade stått inne på polisstationen i Handen.

Det visade sig att en man hade lämnat in dem eftersom han misstänkte att de innehöll narkotika. Mannen blev uppringd av en narkotikapolis och förklarade flera gånger att flaskorna måste undersökas eftersom de kunde vara farliga.

– Mannen spelade in alla sina telefonsamtal och det blev grunden till misstankarna mot narkotikapolisen. Att han inte agerat, säger Marianne Öman, utredare på SU.

Narkotikapolisen dömdes för tjänstefel. Ingen dömdes för tvåbarnsmammans död.

– Mannen som lämnade in flaskorna var väldigt olycklig. Han ville hjälpa polisen men så slutade det så här. Vi sade att du gjorde vad du kunde, säger Marianne Öman.

Konstnären Lars Vilks och två livvakter dog i kraschen i Markaryd i oktober.
Konstnären Lars Vilks och två livvakter dog i kraschen i Markaryd i oktober. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett ännu mer uppmärksammat fall från ifjol som hamnade på SU:s bord, är de två livvakter som omkom ihop med Lars Vilks. SU utreder om någon av livvakterna var orsak till dödskraschen. Ebba Sverne Arvill kan inte säga när svaret kommer.

– Först trodde jag att det skulle komma strax efter jul men man väntar fortfarande på svar från tekniska utredningar. I praktiken kan det bli klart när som helst, säger hon.

Ebba Sverne Arvill, avdelningschef på Särskilda utredningar.
Ebba Sverne Arvill, avdelningschef på Särskilda utredningar. Foto: Stefan Andersson/Polisen

Tvåa på listan över anmälningar som kommer till SU är våldsbrott. Här ryms både anmälningar från människor som anser att polisen har gått över gränsen i tjänsten, och de som misstänks för brott på fritiden gentemot sin egen familj.

Dataintrång står för drygt två procent av alla anmälningar, en förhållandevis liten siffra som dock kan få allvarliga konsekvenser. Här finns slagningar som har gjorts av nyfikenhet, men också för att sälja information till kriminella. På Darknet, den dolda delen av internet, finns prislistor på vad uppgifter ur misstanke- och spaningsregister är värda.

– Det händer att vi får tips om att någon vet något han inte borde veta. Till exempel kriminella som pratar om ”jag ska kolla med min polis”, säger Ebba Sverne Arvill.

SU har en egen underrättelseenhet som jobbar med det som inte syns. Tips och underrättelser. I flödet sticker polisstudenter ut och antalet ärenden ökade med 30 procent. Den stora majoriteten rör narkotikabrott.

Nyligen manade Säkerhetspolisen alla som hanterar skyddsvärda uppgifter att slå vakt om dem. På SU:s underrättelseenhet är det vanligt med tips om läckage, att obehöriga fått sekretessbelagd information.

– Den organiserade brottsligheten som blir allt mer sofistikerade i sina metoder att få fram information om sig själva och andra. Läckage är en trend och för oss en vardagsbrottslighet, säger en medarbetare på underrättelseenheten.